onsdag 10 juni 2009

Ansvar eller jordaxeln i fontanellen

Fontanellen sitter längst upp på huvudet. Det är ett hål när vi föds för att skallbenen ska kunna tryckas ihop för att underlätta födseln. Sen växer hålet ihop. Du har jordaxeln genom fontanellen och ner längs ryggraden. Det vill säga din jord och ditt universum roterar kring dig. Så är det för alla, vi ser världen utifrån våra egna erfarenheter och kunskaper. Vår perception är betydligt mer subjektiv än vi klarar av att förstå.
Har du inte redan sett basketfilmen på Yuotube så gör det nu. http://www.youtube.com/watch?v=qDq24HbirJ8

Problemet är att vissa människor har jordaxeln mer i fontanellen än andra. Vissa har svårare att förstå att deras tankar och erfarenheter bara är deras unika tankar och erfarenheter. De kan stämma med andras och med vad som faktiskt sker i världen. Men de kan också vara feltolkningar och subjektivt tyckande som har lite med verkligheten att göra.

Om alla tog ansvar för att deras tankar och känslor bara var just deras unika tankar och känslor, en av sex miljarder människors, så skulle världen vara en bättre plats.

Det finns två sätt att göra det, säg det eller glöm det. Säg till om någon har sagt eller gjort något som stör dig. Den personen kan inte veta dennes handling/ord väckte dem tankarna eller känslorna hos dig.

Kan du läsa tankar? Nej troligen inte. Känner du någon som kan det? Inte heller det.
Känner du någon som förväntar sig att du ska kunna läsa hans eller hennes tankar?
Troligen? Visst är det intressant att vissa förväntar sig att vi ska förstå vad de tänker och känner och sen gärna agera utifrån det? De kan inte läsa tankar själva men de förväntar sig att andra ska kunna läsa deras.

Säg till om du retar dig på något, eller ”glöm” det. Har du inte sagt det får du inte låta det påverka er relation! Det här är lätt för mig att säga, det är inte lätt att göra. Jag tror att det är viktigt för en bra relation att vi förstår ”säg eller glöm”.

Jag lägger ingen värdering i det. Det är inte viktigare att säga till, det är bara så att du måste välja antingen eller. Säg eller glöm. Det är inte rätt emot andra att inte säga det och sen ändå låta det påverka relationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar