torsdag 18 juni 2009

Varför gör di på dette viset - det vill säga inte som jag säger?

OBM som jag jobbar lär oss att det vi säger har liten effekt på folks beteende. Det är den unika människans inlärningshistoria som styr ifall de gör det du säger eller ej. Vet individen att det du sägs följs upp så gör man det. Vet de att det oftast bara är snack så prioriterar individen något annat.

Det är inte ovanligt att chefen pratar sig varm om kvalitet på ledningsgruppsmötet för att sen gå följa upp budgeten. Om chefen följer upp budget men inte kvalitet, vad kommer avdelningscheferna att fokusera på, kvalitet eller budget?

Hur mycket vi än pratar om vikten av långsiktighet får vi ingen effekt om medarbetarna belönas utifrån kvartalsresultat. Hur mycket vi än pratar om kundservice får det ingen effekt så länge medarbetarna belönas utifrån försäljningssiffrorna och inte utifrån hur nöjda kunder är med det de köpt. Hur mycket vi än pratar om att kvalitet är viktigt så får det ingen effekt om medarbetarna belönas utifrån tillverkad volym och inte kvaliteten på den volymen. För att få det vi säger att hänga ihop med det som ska göras måste vi se till att konsekvenserna hänger ihop med det vi säger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar